Artikelen

Het beste moment om een vacature te plaatsen.

Timing kan een vacaturecampagne maken of breken. Als HR-manager of recruiter wil je zoveel mogelijk waardevolle reacties op een vacature. Maar wat is het beste moment om een vacature uit te zetten? Bij veel professionals is dat moment én het belang daarvan onbekend. En dat terwijl het een vacaturecampagne kan maken of breken. In dit blog leggen we uit, op basis van campagnedata, wat het juiste moment is om een vacature uit te zetten. En waarom dit aanzienlijk meer kandidaten oplevert.

Gevoel wegnemen, cijfers centraal

Met ‘uitzetten’ van een vacature bedoelen we in dit blog het in gang zetten van je wervingscampagne. In een eerder blog lees je over onze campagnes voor moeilijk invulbare vacatures, waarbij we te werk gaan volgens de schijf van drie: referral recruitment, juiste jobboards en online marketing. Ook in dit blog gaan we uit van die drie-eenheid als we over campagnes spreken. Terug naar de traditionele recruitmentwereld. Daarin worden acties, middelen en planningen voor vacaturepromotie nog vaak gebaseerd op aannames. Op gevoel. En dat terwijl bijna alles meetbaar is anno 2021. Zo ook het bereik en succes van een vacature, bijvoorbeeld in relatie tot het moment van plaatsen. Dus waarom deze mogelijkheid onbenut laten als die je zekerheid biedt, geld bespaart en meer goede kandidaten oplevert? Stap 1 is de juiste mindset: ga uit van cijfers, niet van gevoel. Mooi voorbeeld van een veelgehoorde aanname onder HR-managers en recruiters, is dat mensen in het weekend op zoek gaan naar een nieuwe baan. Immers: dan zijn ‘we’ vrij, hebben we alle tijd om over onze toekomst na te denken en kunnen we – onder het genot van een kop koffie en de ochtendkrant – solliciteren op onze droombaan. Klinkt plausibel, maar niets is minder waar.

Een kruis door weekenden en feestdagen

Want wat blijkt uit onze tests en campagnes: in het weekend willen ‘we’ juist niet denken aan een mogelijk volgende job. Of in elk geval er geen moeite voor doen. Natuurlijk chargeren we een beetje, maar dit geldt zeker voor het overgrote deel van hoogopgeleide of gespecialiseerde doelgroepen. Vaak al voorzien van werk en latent, dan wel bewust, oriënterend op een nieuwe baan. Kortom: het weekend kun je wegstrepen voor het uitzetten van een vacature. Hetzelfde geldt voor feestdagen, ook al vallen ze op een doordeweekse dag.

Vakantie = vakantie

En tijdens vakanties? Je raadt het al: niet doen. In vakanties laten onze metingen een soortgelijke trend zien als tijdens weekenden en feestdagen: campagnes scoren kwantitatief (dus qua bereik) erg laag. Daarmee is ook de basis van kwalitatieve reacties mager, wat weer is terug te zien in het aantal serieuze kandidaten dat reageert. Maar stel: het is vakantietijd, je werkgever wil met spoed een functie ingevuld zien en het liefst vandaag nog de vacature breed uitzetten. Wat doe je? Ons advies: online zetten op eigen kanalen is prima, maar raad je baas af nu te investeren in een vacaturecampagne. Dus nog geen grote jobboards, niche- boards, socials, remarketing, sea en ook nog geen Google-displaynetwerk.

Beargumenteer je standpunt met feiten en cijfers en laat zien welke onnodige kosten bespaard blijven. Houdt je werkgever ook na een tweede uitleg voet bij stuk? Dan geldt uiteindelijk ook in dit geval het klant-is-koning-principe.

Cruijffiaans omdenken

Dit is hét moment voor een stukje cruijffiaans omdenken. Want ook dit nadeel heeft z’n voordeel. De situatie leent zich namelijk uitstekend om campagnedata te verzamelen waarmee jouw standpunt, om ná de vakantie te starten, volgende keer nog sterker staat. Zo kregen wij vorig jaar het dringende verzoek een vacature uit te zetten op 24 december, een dag voor kerst. Welgemeende adviezen voor uitstel ten spijt, gingen we over tot actie. Zoals verwacht waren de resultaten niet goed. Geluk voor deze klant was dat we standaard een tweede boostmoment inbouwen in campagnes, meestal zo’n drie weken later. Dan zetten we de vacature opnieuw uit, waardoor deze bijvoorbeeld weer bovenaan de jobboards verschijnt. Dit tweede moment viel in deze case op 4 januari. Het verschil was verbluffend. Niet alleen de views lagen vijf keer zo hoog als op de eerste publicatiedag, ook werd vier keer vaker gesolliciteerd.

‘Tell me why i don’t like mondays’

Maar wanneer is dan wel het juiste moment? Het voorbeeld van de kerstvakantie verklapte het al: dat is maandag. ‘Maar dan zijn hoogopgeleiden en specialisten toch aan het werk?’ horen we je denken. Inderdaad, de meeste wel. Maar juist dát verklaart het verschil. De tijd dat we ons alleen thuis oriënteerden op nieuw werk ligt ver achter ons. Dat oriënteren onder werktijd gebeurt overigens lang niet altijd bewust. En daar komt de kracht van online marketing om de hoek kijken. Zonder de directe intentie een nieuwe baan te zoeken, checkt bijna iedereen onder werktijd zijn social media. Zeker LinkedIn.

Bovendien begeeft je doelgroep zich, meer dan in het weekend, op vakgerelateerde websites en apps. En laat deze kanalen nu net de plek zijn waar potentiële kandidaten jouw vacature tegenkomen die ze op ideeën brengt. Daarnaast weten we uit selectiegesprekken dat maandagen aanzetten tot denken: ‘Hoe lang wil ik hier nog werken’ en ‘Moet ik niet op zoek naar wat anders’ zijn gedachten die op- komen na een vrij weekend. Met andere woorden: op maandag zijn mensen het vatbaarst voor nieuwe uitdagingen. De vacature-effectiviteit op andere dagen loopt geleidelijk af naar het weekend: na maandag als absolute uitschieter, levert dinsdag het meeste op, daarna woensdag, enzovoort. Hoe dichter bij het weekend, des te kleiner het verschil.

Don’t like mondays. Love them!

Dus waar veel mensen maandags hun opstartproblemen hebben, is het voor jou als HR-manager of recruiter dé dag om te vlammen. Jouw vacature, advertenties en advertorials moeten shinen als je doelgroep zijn LinkedIN checkt tijdens de koffiepauze, of zijn eerste zoekopdracht in Google tikt. Niet voor niets zijn we bij Effectus-HR maandags extra vroeg uit de veren. Hoewel vrijdag al veel wordt klaargezet, is maandagochtend vroeg het moment om handmatig de puntjes op de i te zetten. So: don’t like mondays, love them!

Vragen? Of even sparren?

Benieuwd naar onze andere blogs?

Artikelen

Kandidaten subtiel aan jouw kant krijgen

De verleidingsdans genaamd werving & selectie
Artikelen
Meest gelezen

Aan jaknikkers heb je niks

Zo voorkom je conformisme in het wervingsproces
Werving
Webinars
Video

Webinar terugkijken: Psychologie in recruitment

Leer jouw kandidaat verleiden
Datum: 16 June 2022Tijd: 16:00
Artikelen

De kracht van overtuiging

Downloads

Download: 10 tips

voor het verleiden van een kandidaat
How to video

Ghosting in recruitment

Voorkom gezichtsverlies van jouw organisatie
Artikelen

Jouw team optimaal laten functioneren

5 toepasbare tips binnen jouw team

Nieuwsgierig naar meer kennis?

Onze academy staat hier boordevol mee.

Naar de Academy
Recruitment hacks

Voor krachtige werving en selectie in een krappe arbeidsmarkt

Vraag het boek nu gratis aan
Webinar live
Webinar ‘Data in recruitment’
Volg dit webinar